Zomertomatenrisotto

Risotto met tomaten

Zomertomatenrisotto

Zomertomatenrisotto met sappige trostomaten en doordrenkt met saffraan, kan worden geserveerd als vegetarisch hoofd- of bijgerecht, of afgemaakt met rokerige garnalen.
5 van 1 stem
Prep Time 10 minutes
Cook Time 39 minutes
Total Time 49 minutes
Servings 4 personen

Ingredients
  

  • 500 gram kerstomaatjes
  • Olijfolie
  • 1 Witte ui
  • 4-6 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm (of 1 eetlepel vers)
  • 200 gram arboriorijst of Spaanse kortkorrelige rijst
  • 1 snuifje saffraan (gebruik de calculator hier)
  • Zout en peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1,5-2 liter bouillon (warm)
  • 30 gram geraspte parmezaan
  • Basilicum

Instructions
 

Saffraan voorbereiden

  • Doe de saffraan in een glas en doe daar een beetje ijs bij en laat deze ontdooien (kies je ervoor dit met water te doen? Dan moet je koud water gebruiken en laten staan en af en toe roeren) Kijk hier hoe je saffraanwater maakt.

Maken risotto

  • Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg tomaten (heel) toe en schroei af en toe roerend, ongeveer 7 minuten tot ze barsten en zacht worden. Zet het vuur uit. Hak als het extra groot is.
  • Verhit tegelijkertijd in een grote pan met dikke bodem of in een braadpan de olijfolie op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Bak ongeveer 10-12 minuten goudbruin. Voeg knoflook en tijm toe, bak nog 2 minuten tot ze geurig zijn.
  • Voeg de rijst toe, bak 1 minuut al roerend. Voeg 2 kopjes warme bouillon (genoeg om de rijst te bedekken), saffraanvloeistof en gerookt paprikapoeder toe. Roer en breng aan de kook. Laat sudderen tot de meeste vloeistof is opgenomen. Voeg 1 kopje bouillon en de tomaten en al hun sappen toe. Roer tot alle vloeistof is opgenomen. Ga door met het toevoegen van bouillon, 1 kop per keer, en laat de rijst het langzaam absorberen, vaak roerend op middelhoog vuur tot de rijst dik, licht beetgaar en toch romig is. (ongeveer 20-25 minuten). Je hebt misschien niet alle 8 bekers nodig.
  • Roer de boter en parmezaan erdoor. Breng op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken. Proef, pas zout aan. Als het flauw is, heeft het waarschijnlijk meer zout nodig.
  • Serveer als smaakvol bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht, garneer met verse peterselie en citroenschil.
  • Eet smakelijk!

Notes

Wij vinden het persoonlijk heel lekker om deze risotto met garnalen te serveren.
Shopping Cart