Saffraan, wat is dat?

Saffraan, het kruid waar je vast over hebt gehoord puur omdat het in een recept voorkwam. Maar wat is het nou eigenlijk? En wat maakt het zo speciaal? Dat zijn vragen die al gauw gesteld worden als we het over saffraan hebben. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren over deze bijzondere kruid en hopen u zo verder te kunnen helpen met uw keuze!

Hoe ziet saffraan eruit?

Wat is saffraan?

Saffraan is een kruid afkomstig van de crocus sativus deze wordt ook wel de saffraankrokus genoemd. De saffraankrokus is een bloem die enkel acht dagen per jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers van deze bloem, waar elke bloem er maar drie van heeft. Wil je één gram saffraan? Dan heb je wel meer dan een of twee bloemetjes nodig, maarliefst tweehonderdvijftig om precies te zijn, ja u las dat goed twee-hon-derd-vijf-tig bloemen voor  één gram! Dit zorgt er dan ook voor dat de kruid zeer schaars is.

Het bijzondere kruid wordt gebruikt om smaak, kleur en aroma toe te voegen aan zowel zoete als hartige maaltijden. De smaak van saffraan is heel uniek en lastig te beschrijven, het heeft een zoete bittere smaak maar kan ook goed werken met gerechten die hartig zijn. Dit komt doordat de smaak van saffraan zeer subtiel toegevoegd kan worden en maakt het je gerecht net wat lekkerder. Door saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma en zal deze ook heerlijk ruiken!

Het aroma is subtiel aanwezig, maar wel een echte toevoeging. Gerechten waaraan saffraan wordt toegevoegd? Onder andere aan paella, curry en risotto en veel andere rechten die u onder Recepten kunt vinden. Saffraan doet het goed met veel verschillende kruiden en specerijen. Van paprikapoeder tot rozemarijn: saffraan doet elk gerecht goed en verrijkt de smaak van alles tot een ander niveau, toch moet je wel oppassen met hoeveel je gebruikt want het is een super sterke kruid en kan zo je gerecht overheersen.

Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. En de productie van saffraan komt voornamelijk uit Iran. Dit Aziatische land is ook de grootste exporteur, 

Wij halen uiteraard onze saffraan uit Iran, uit “Ghayen” om precies te zijn. Deze regio staat bekend om de beste kwaliteit saffraan van de wereld!

Als u nog vragen heeft over wat het bijzondere saffraan is kunt u gerust contact opnemen!wee

Waar wordt saffraan geteeld?

Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. En de productie van saffraan komt voornamelijk uit Iran. Dit Aziatische land is dan ook de grootste exporteur. 
Saffraan heeft een relatief droog klimaat nodig maar tegelijk heeft het wel een rijke en vruchtbare grond nodig. De saffraankrokus is zeer gevoelig en kan al heel snel vergaan als er teveel neerslag of wind is in een regio. Als er teveel neerslag valt of er teveel wind is zal dit nog grotere gevolgen hebben, dit kan namelijk de vruchtbare topsoil doen verdwijnen en dan zal de saffraan onmogelijk van goede kwaliteit zijn
De bloem heeft een rijke en vruchtbare grond nodig om te bloeien maar ook om goede saffraan te leveren. De bloem zuigt de voedingsstoffen uit de topsoil en deze zullen in de stampers opgeslagen worden en dus zal de saffraan vol met voedingsstoffen zitten. 
Saffraankrokussen zijn zonaanbiddende planten en staan daarom graag in de droge open velden in plaats van in de schaduw.

Ideale grond voor saffraan

Khorasan - Ideaal voor de teelt voor saffraan

De regio Khorasan (waarvan een groot deel zich in Iran bevindt) is potentieel de beste regio voor de teelt van saffraan. Dit komt doordat deze regio aan alle criteria voldoet. De grond hier is super droog maar niet te droog. De grond is rijk aan voedingsstoffen en is uitermate vruchtbaar. Daarnaast is deze regio ook super goed geschikt voor dit werk door het feit dat andere planten er ook groeien. Om saffraan van goede kwaliteit te verkrijgen moet je om de paar jaar een andere plant planten die de grond weer rijker kan maken en bodemerosie vermijdt. Al met al is de Khorasan regio in Iran dus super geschikt voor de teelt van saffraan en daarom is het ook geen verrassing dat Deluxe Saffraan ook zijn saffraan uit deze regio haalt, uit ‘Ghayen’ om precies te zijn. 

Hoe wordt saffraan verwerkt?

Voor het oogsten van saffraan is veel precisie nodig. Als de bloem te grof behandeld wordt zal deze stamper niet meer perfect zijn, als er te vroeg wordt geoogst zal de saffraan niet zo rijk aan voedingsstoffen zijn als dat deze hoort te zijn. Pluk je de saffraan te laat? Dan zal deze ook zijn kwaliteit verliezen.
Het ligt aan de regio en het klimaat maar saffraan wordt vaak 8 weken na geplant te zijn geoogst. In het geval van de saffraan uit Khorasan is dit meestal tussen eind oktober tot midden november. De krokus heeft in deze periode genoeg voedingsstoffen tot zich genomen en heeft super mooie stampers die wit, geel en rood zijn. 
Om deze op de beste manier te plukken doen veel velden dit volledig handmatig . De bloemen worden geplukt en in kleine mandjes vervoerd zodat deze elkaar niet pletten, de bloemen worden naar een verwerkings locatie gebracht waar de stampers verwijderd worden en deze worden gedroogd en dan verpakt en verkocht als saffraan. Om de saffraan lang goed te houden moet deze meerdere malen gedroogd worden, als dit goed gebeurt kan deze saffraan wel 20 jaar mee! Saffraan van goede kwaliteit wordt voor een lange periode gedroogd in een donkere ruimte. Als er gebruik gemaakt wordt van lampen of direct zonlicht zal dit ten koste van de kwaliteit gaan. 

Het is dan in het komende proces dat Deluxe Saffraan zich onderscheidt van de rest. Vaak gaat de hele stamper door naar de ronde om droog bewaard te worden tot deze verpakt wordt. Maar soms worden de topjes alleen verpakt, dit noemt met “sargol” in Iran en dit betekent letterlijk “top van de bloem”. Wij van Deluxe Saffraan gaan nog een stapje verder en sorteren nauwkeurig om alleen het rode gedeelte over te houden. Dit houdt wij alleen het gedeelte met het aroma en de kleur leveren. Deze soort saffraan noemt men ‘Super Negin’. Om Super Negin saffraan te hebben zijn boeren nodig die van hun werk houden en dit ook kwalitatief doen en met oog op kwaliteit. De boeren die voor ons saffraan plukken worden daarom ook goed betaald voor dit werk maar dit gebeurt jammer genoeg niet altijd.

saffraanvelden in ghayen

Hoe ziet saffraan eruit?

Saffraan is er te vinden in 2 vormen, saffraandraden en saffraanpoeder. Saffraandraden zijn de stampers van de bloem. Soms wordt dit in poedervorm gebruikt omdat dit makkelijker is om te gebruiken in gerechten. 

Saffraandraden (stampers)​

Saffraandraden van kwaliteit zijn lange stampers die grotendeels rood zijn en af en toe een beetje oranje kunnen bevatten. De stampers zijn droog, breken gemakkelijk en hebben een hele sterke geur.  

Saffraanpoeder (gemalen stampers)​

Saffraanpoeder wordt vaak mee gesjoemeld maar pure saffraanpoeder heeft een rode kleur met een oranje tint. De poeder zal heel sterk ruiken en kan variëren van heel fijn tot relatief ruw.

Allebei zullen hetzelfde resultaat tonen wanneer deze gebruikt worden, ze geven allebei een geel goudige kleur aan het eten en hebben een kenmerkende geur en aroma.

Let op: saffloer is geen saffraan!

Heel vaak wordt er saffloer gebruikt en geadverteerd als saffraan. Saffloer is geen saffraan. Het geeft allebei een geel goudige tint aan het eten maar saffloer heeft 0% van de aroma’s en voedingsstoffen waar saffraan over beschikt

Hoe ziet saffraan eruit?
saffraan saffloer
Shopping Cart