Saffraan rijstpudding

saffraan rijstpudding

Saffraan rijstpudding

Saffraan rijstpudding (Shole Zard)
Rijstpudding opzichzelf is iets om van te houden of te haten maar combineer het met saffraan, rozenwater en pistachenoten en het is onmogelijk te haten. Kijk er eens naar, niet alleen is het heel lekker maar het ziet er ook nog eens prachtig uit. Perfect dus om te serveren als er gasten over de vloer komen of gewoon om jezelf lekker te verwennen.
5 van 1 stem
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour 45 minutes
Rusttijd 2 hours
Total Time 3 hours 55 minutes
Servings 16 personen

Ingredients
  

  • 1 ½ kopje basmatirijst, ongekookt
  • 2 liter water
  • ¼ theelepel zout
  • 3 kopjes kristalsuiker Als je niet van te zoet houdt kan je dit iets minder doen (Perzen houden van suiker...)
  • ¼ theelepel gemalen saffraan
  • ijsblokjes (of koud water)
  • 50 mL ongezouten boter, gesmolten
  • Amandelreepjes
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 50 mL rozenwater let op want dit kan te sterk zijn (gebruik naar gevoel evt minder)
  • 1 theelepel kaneel
  • Pistachenoten

Instructions
 

Saffraan voorbereiden:

  • Doe de saffraan in een glas en doe daar een beetje ijs bij en laat deze ontdooien (kies je ervoor dit met water te doen? Dan moet je koud water gebruiken en laten staan en af en toe roeren) Kijk hier hoe je saffraanwater maakt.

Maken saffraan rijstpudding:

  • Bedek de rijst in een middelgrote kom met water(Een duimtopje water boven de rijst) en was de rijst voorzichtig door de rijst met de hand door het water te roeren. Dit helpt bij het wassen van een deel van het zetmeel en het gruis. Giet het water eruit en herhaal nog twee keer.
  • Giet de gewassen rijst af en doe deze in een pan van 5 liter met antiaanbaklaag met 8 kopjes water en zout.
  • Breng het aan de kook en strijk het witte schuim van het oppervlak terwijl het zich vormt.
  • Dek af en laat op middelhoog vuur 30 minuten sudderen of tot de rijst helemaal zacht is.
  • Roer de suiker erdoor en kook nog 20 minuten, onder voortdurend roeren.
  • Voeg, nadat de rijst 20 minuten heeft gekookt, saffraanvloeistof, boter, 2 eetlepels amandelschijven, kardemom en rozenwater toe.
  • Dek af en laat 45 minuten op laag vuur sudderen, af en toe roeren tot het mengsel is ingedikt tot een pudding.
  • Giet de saffraanpudding in een ondiepe serveerschaal of in allemaal kleine serveerschalen. (Aanrader voor het serveren aan gasten).
  • Garneer met 1 theelepel gemalen kaneel, 2 eetlepels amandelschilfers en 2 eetlepels pistachenoten
  • Koel in de koelkast tot het stevig is. (ongeveer 2 uur). Serveer koud.
  • Eet smakelijk!

Notes

Wij raden het gerecht een dag van tevoren te maken. Het is een boel werk maar een must om ooit gemaakt te hebben.
Shopping Cart