Perzische gestoomde rijst

Perzische gestoomde rijst

Perzische gestoomde rijst (Chelo)

Veel mensen raken extreem geïntimideerd als het gaat om het maken van Perzische rijst. Je moet me vertrouwen als ik je vertel dat het echt niet zo erg is - vertel het aan niemand Perzisch dat ik dat heb gezegd!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 55 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Perzisch
Servings 4

Ingredients
  

Voor het koken van de rijst

  • 2 1/2 kpjes Basmati rijst
  • 12 kopjes Water
  • 4 eetlepels (olijf)olie
  • 3 eetlepels zout

Stomen en maken van tahdig (knapperige bodem)

  • 6 mm olie in de bodem van de pan
  • 1/4 eetlepel saffraan (poeder)
  • 1/4 eetlepel Kurkuma
  • 15-20 gram Zereshk (Berberis)

Instructions
 

  • Voorbereiden saffraan:
    Doe de saffraan in een glas en doe daar een beetje ijs bij en laat deze ontdooien (kies je ervoor dit met water te doen? Dan moet je koud water gebruiken en laten staan en af en toe roeren) Kijk hier hoe je saffraanwater maakt

Het koken van de rijst

  • Vul een grote pan met anti-aanbaklaag (minstens 6 liter) met 12 kopjes water; voeg olie en zout toe. Dek af en breng op hoog vuur aan de kook. Een simpele regel die generaties lang in Iran gebruikt wordt is dat je precies een topje van je duim aan water boven de rijst moet zitten. Zo kan je elke hoeveelheid dan ook maken 😉
  • Voeg de rijst toe en kook verder op middelhoog tot hoog vuur, af en toe roeren.
  • Gebruik na 3-5 minuten een lepel om wat rijst uit het water te scheppen. Breek een korrel doormidden om er zeker van te zijn dat het "al dente" is (gekookt maar stevig om te bijten). Zet het vuur uit en giet rijst in het vergiet om uit te lekken; Zet deze tijdelijk opzij.

Stomen en het maken van de knapperige tahdig

  • Plaats de lege steelpan van 6 liter terug op de kookplaat op middelhoog vuur. Voeg 1/4-inch canola-olie en 2 eetlepels water toe. Voeg kurkuma (optioneel) en saffraanpoeder toe. Roer dit door elkaar tot de saffraan zijn kleur en aroma heeft afgegeven.
  • Voeg de uitgelekte rijst toe en vorm er een piramide van (niet aandrukken). Dek de pan af en kook 5-7 minuten tot de rijst begint te stomen.
  • Plaats 2 papieren handdoeken (de ene op de andere) over de rijst. De uiteinden zullen buiten de pot uitsteken. Plaats de deksel stevig terug.
  • Zet het vuur laag en laat afgedekt 45 minuten sudderen. Zet het vuur uit en kantel de deksel tot het klaar is om te serveren.
  • Schep met een brede spatel de rijst uit de pot en zorg ervoor dat je de korst (tadig) die zich op de bodem van de pot vormde niet verstoort. Serveer de rijst op een platte serveerschaal en schep deze in de vorm van een piramide. Draai de tadig op een platte serveerschaal door de pot om te draaien, zoals je een cakevorm zou omkeren, of snijd hem in stukjes en serveer rond de rijst.

Rijst decoreren en serveren

  • Doe een beetje zereshk (gedroogde berberis) met een beetje boter in een pan en laat deze enkele minuten al roerend roosteren op laag vuur. Doe de zereshk in een kom en laat deze staan
  • Voeg een beetje gestoomde rijst toe aan je saffraanwater en roer deze door elkaar. Je zal nu de originele gele saffraanrijst hebben. Ruikt lekker he?
  • Gebruik de zereshk en saffraanrijst om de chelo te decoreren en serveer deze met een stoofpot of een ander heerlijk gerecht
  • Eet smakelijk!
Keyword Iraanse keuken
Shopping Cart