Koken met saffraan
Alles wat je erover moet weten
Wat ga je maken?
Saffraan kan gebruikt worden voor allemaal soorten eten en drinken. De eeste stap van koken met saffraan is om te kijken wat je wil maken. Is het een voorgerecht, hoofdgerecht, een dessert of een drankje? Ook is het handig om te weten of je het koud of warm gaat serveren. Dit weten maakt het bereiden van een gerecht met saffraa veel makkelijker. De honingachtige warme smaak van saffraan kan namelijk in alle gevallen op een andere manier toegepast worden om zo het uiterste uit je gerecht te halen. Hieronder zullen wij je bij elke stap proberen te helpen.
Inspiratie: Gegrilde aubergine met saffraanyoghurt
Een heerlijk gerecht om zowel koud als warm naast een gerecht of als voorgerecht te serveren: gegrilde aubergine met saffraanyoghurt. Dit is bij ons een favoriet en dat komt door hoe goed de smaken bij elkaar passen. Wil je een leuk voorgerecht neerzetten wat niet basic is en origineel is? Bekijk ons recept en probeer het zelf uit!
Wanneer je weet wat je gaat maken is de volgende stap om te kijken hoe je de smaak van saffraan wil hebben. Als je een bestaand recept gebruikt zal dit al bedacht zijn en haal je het beste eruit door de stappen te volgen maar natuurlijk is zelf iets proberen veel leuker en kan dit ook ongetwijfeld super leuk uitpakken. Bij het laatste is er wel enige kennis nodig van hoe de smaak van saffraan naar voren moet komen.
Bij een voorgerecht
Kies je ervoor om saffraan in een voorgerecht te gebruiken? Dan is het leuk om de saffraan te mengen met zuivelproducten. In de Perziche keuken wordt dan ook vaak yoghurt met saffraan gemengd en toegepast. Daarnaast is het heel lekker om het te combineren met aubergine, pompoen of noten. De reden waarom saffraan vaak wordt gecombineerd met zuivelproducten is omdat de iets bittere honingachtige smaak van saffraan een warme smaak heeft en af en toe overheersend kan zijn. Dit in combinatie met yoghurt zorgt voor een balans waarbij de smaken elkaars smaak naar voren brengen. Dit zorgt voor een super fris en heerlijke combinatie(die niet overheersend is). Noten, aubergine en pompoen gaan van nature ook heel goed met elkaar door de structuur maar ook door de aroma’s die elkaar versterken.
Over het algemeen wil je voor een voorgerecht saffraan zodanig gebruiken dat de smaak wel naar voren komt maar niet overheersend is en het liefst niet centraal staat.