Khoresh Bademjan

Khoresh Bademjan

Een heerlijke stoofpot met aubergine die zowel met als zonder vlees te serveren is en alle smaken van de Perzische keuken combineert. Aan te raden met Perzische rijst.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Perzisch

Ingrediënten
  

  • 4 Aubergines
  • 128 gram Gele gespleten erwten (Lapeh dir paz)
  • 8-9 eetlepels olie
  • 1/2 gram Saffraan
  • 1 eetlepel Keukenzout
  • 1/2 eetlepel Kurkuma
  • 1 eetlepel Zwarte peper
  • 3 Tomaten (zaden verwijderd, grof gehakt)
  • 1 grote gele ui, geschild en heel dun gesneden, goudbruin gebakken
  • 2 eetlepels Tomatenpuree
  • 3 Limoen omani (gedroogde zwarte limoenen)

Instructies
 

  • Begin met je saffraanmengsel voor te bereiden. Doe een halve gram saffraan in een kopje en doe daar een beetje ijs bij. Laat dit staan tot het ijs is gesmolten, (Kies je ervoor water te gebruiken in plaats van ijs voeg je koud water toe aan de saffraan en laat je dit een paar minuten staan terwijl je af en toe langzaam roert.)
  • Breng water aan de kook en doe daar je gele gespleten erwten in en laat deze koken tot ze niet meer hard zijn maar let op dat ze niet uit elkaar vallen
  • Verwarm 6 eetlepels. olie in een grote braadpan of andere pan op middelhoog vuur, kook de aubergine in een enkele laag, voeg nog eens 1 eetlepel olie toe als de pan er droog uitziet, tot ze diepbruin zijn, ongeveer 3 minuten per kant. Overbrengen op papieren handdoeken; breng op smaak met zout.
  • Voeg de resterende 2 eetlepels olie toe aan dezelfde pan en kook de ui op middelhoog vuur, onder af en toe roeren, tot ze zacht en bruin aan de randen zijn, dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Bestrooi met kurkuma en kaneel en breng op smaak met peper en zout. Kook al roerend ongeveer 30 seconden. Roer de tomatenpuree erdoor en kook, al roerend, tot een beetje donker van kleur, ongeveer 2 minuten. Tomaten toevoegen; kook, nog steeds roerend, tot de tomaten barsten en het mengsel erg dik is, 7–9 minuten. Nu kan je ervoor kiezen de gele gespleten erwten toe te voegen, voeg deze toe maar bewaar een beetje en doe dat aan het einde op de stoofpot.
  • Leg de aubergine in de saus en breng op smaak met zout. Giet er 5 kopjes water bij en breng aan de kook. Prik met een schilmesje de gedroogde citroen omani in en voeg toe aan de pan. (Als u in plaats daarvan limoensap gebruikt, voegt u toe wanneer het gerecht klaar is met koken.). Nu kunt u ook uw saffraanmengsel (of saffraandraadjes) toevoegen. Kook, af en toe zachtjes roerend, tot het dik is en de aubergine bijna romig van structuur is, DIt duurt ongeveer 40-50 minuten.
  • Je stoofpot is nu klaar. Je kan ervoor kiezen deze met overheerlijke Perzische saffraanrijst te serveren. Kijk hier voor het recept van Perzische saffraanrijst.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord Iraanse keuken
Winkelwagen