Joojeh Kabab (Perzische kip kebab)
Joojeh Kabab is een Perzisch gerecht wat op de barbecue, oven of op het fornuis gemaakt kan worden. Dit gerecht is een van de meest bekende gerechten uit de Perzische keuken en terecht! Eenmaal geprobeerd is dit het enige gerecht wat je op de barbecue zal maken, lekkerder bestaat niet! De combinatie van yoghurt, citroensap en saffraan maken de kip super mals en geven een unieke maar overheerlijke smaak waar iedereen verliefd op wordt!Wij hebben in dorpen in Iran lokale restaurants gesproken en hebben hier een zo authentiek mogelijk recept. Je kan het serveren met naan brood of met Perzische rijst.Probeer het zeker uit en geniet ervan!
5 van 1 stem
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 25 minutes mins
Marinade tijd 3 hours hrs
Total Time 40 minutes mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Perzisch
Servings 4 porties
Ingredients
- 1 kg kipfilet ook mogelijk met vleugels of dijen
- 1 kop Volle (griekse) Yoghurt
- 1 grote witte ui In dunne stukjes gesneden
- 1/3 kop olijfolie
- 2 ijsblokjes of 80 ml koud water
- 10-20 saffraandraden (gemalen)
- 1 theelepel zout
Instructions
Saffraanwater maken:
- Doe de saffraan in een glas en doe daar 2 ijsblokjes ijs bij en laat deze ontdooien (kies je ervoor dit met water te doen? Dan moet je 80 ml koud water gebruiken en laten staan en af en toe roeren) Kijk hier hoe je precies saffraanwater maakt.
De kip voorbereiden en marineren:
- Meng in een grote kom yoghurt, gesneden ui, olijfolie, citroensap, saffraanwater en zout. (Het mengsel moet goed gemengd zijn voor je de kip erbij doet)
- Leg de kip in de marinade en roer goed zodat alle stukken bedekt zijn met marinade. Gebruik eventueel je handen om de kip goed te marineren en elk stukje bedekt te krijgen.
- Dek de kom af, zet in de koelkast en laat de kip minimaal drie uur tot vierentwintig uur marineren. (Wij raden aan de kip een hele nacht te laten staan voor het beste resultaat)
- Zet je de kom 15 minuten op kamertemperatuur, als je klaar bent om te koken. Dit doe je om te voorkomen dat de kip te snel van temperatuur wisselt en taai en droog wordt.
Op de barbecue:
- Rijg de stukjes kip aan spiesjes of plaatst ze op de grilloppervlak en gril ze aan beide kanten tot ze goudbruin zijn aan de buitenkant en wit en sappig aan de binnenkant.
Op het fornuis:
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Doe een deel van de gemarineerde kip in de pan en laat ze aan de ene kant braden voordat je ze aan de andere kant keert, ongeveer 3-4 minuten aan elke kant. Zet de pan niet te vol zodat elk stukje goed kan braden.
- Herhaal met de resterende gemarineerde kip.
In de oven:
- Verwarm de oven voor op 210°C
- Rijg de gemarineerde kip aan spiesjes en of leg ze op een met aluminiumfolie beklede bakplaat.
- Braad de kip ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven tot de stukjes kip volledig gaar zijn.
- Zet de grill aan en braad de kipspiesjes tot ze goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten, keer halverwege zodat beide kanten goudbruin zijn.
- Eetsmakelijk!
Notes
- Klassieke joojeh kabab is niet pittig, maar als je van een pittige kip kebab houdt, voeg dan ½ tl cayennepeper toe aan de marinade
- .Als je joojeh kabab in een pan kookt, zorg er dan voor dat je het vlees niet te veel roert; kook ze op middelhoog vuur ongeveer drie tot vier minuten aan elke kant en draai ze slechts een of twee keer
- Marineer de stukken kip ergens tussen de drie en vierentwintig uur. Hoe langer ze marineren, hoe malser en sappiger ze zullen zijn.
- Je kan het serveren met naan brood of met Perzische rijst.
Keyword barbecue