Hoe gebruik je saffraan?

Hoe gebruik je saffraan

Saffraan bestaat uit de stampers van de Crocus Sativus. Deze kunnen op meerdere manieren gebruikt worden maar veel manieren zijn fout. Deluxe Saffraan heeft gesproken met traditionele koks in Iran en Griekenland en heeft eeuwenoude tradities bestudeerd. Deze hebben we uitgebreid getest met Deluxe Saffraan en ook op scheikundig scheikundig niveau hebben we goed gekeken naar de structuur. 

Door ons team van specialisten met passie kunnen wij dan ook de beste wijzes tonen.


Pure saffraan geeft veel smaak, veel kleur en zal een rijke aroma met zich meebrengen. Daarom is ook bij het gebruiken van goede saffraan maar een klein beetje nodig om een goed resultaat te krijgen. Om te weten hoeveel je precies nodig hebt kan je hier kijken. 

Disclaimer: De hieronder vertoonde technieken maken gebruik van Deluxe Saffraan 100% Super Negin saffraan. Deze wijzes werken met alle soorten saffraan maar bij andere saffraan kan de kwaliteit lager zijn.

Hoe gebruik je saffraan

Hoe gebruik je saffraan optimaal?

Gebruik ijs en geen hete vloeistoffen.

Wil je vloeibare saffraan maken? Dit kan op vele manieren en is super handig, als je vloeibare saffraan maakt kan je dit aan alles toevoegen en zal het de smaak en aroma afgeven aan je gerecht.
Wij zien veel websites (
vb) aangeven dat je de kruid in heet water moet doen en zien velen dit ook doen. Dit moet je nooit doen want de biochemische verbindingen in deze verbazingwekkende kleine bloem zijn enorm krachtig, maar ze zijn ook buitengewoon delicaat!

Wanneer je je saffraan in een kop kokend water dompelt, breekt de hitte deze verbindingen heel, heel snel af – waardoor de potentie van je saffraan enorm wordt verminderd en het veel minder effectief wordt en ook de medische effecten van de kruid niet meer van toepassing zijn.

Daarom heeft Deluxe Saffraan een techniek ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van (crushed) ijs. 

De juiste manier om vloeibare saffraan te maken.

Hoe gebruik je saffraan op zijn best? Doe de juiste hoeveelheid saffraan (gemalen of niet) in een glazen of keramische bakje (geen metalen of plastic). Doe op de saffraan een klein laagje van ongeveer 1 cm ijs en laat deze bij kamertemperatuur op een donkere plek staan tot al het ijs gesmolten is. Door gebruik te maken van deze manier zorgt u ervoor dat het goedje al zijn medische effecten behoudt en veel en ook echt veel meer smaak en kleur af zal geven.

Deze substantie van vloeibare saffraan kan voor ongeveer 10 dagen bewaard worden, dit moet echter wel in de koelkast en dan moet de kom bedekt zijn.

Saffraan toevoegen aan je gerecht.

Je kan saffraan op meerdere manieren toevoegen aan je gerecht. Dit ligt aan het recept wat je gebruikt. Bij de meeste gerechten kan je de vloeibare saffraan er langzaam bij gieten terwijl je roert. Omdat de saffraan eerst met ijs is omgezet in vloeibare saffraan is de smaak en aroma van deze saffraan nog op zijn best en als je deze dan bij een hete substantie doet zal er niks van dit effect ontnomen worden.

Echter komt het soms voor dat je geen water wil toevoegen aan je gerecht, in dit geval kan je ervoor kiezen om een vloeistof die je wel wil toevoegen te vriezen en de techniek hierboven aan te passen maar hoe gebruik je saffraan als je weinig tijd hebt? Je kan dan de saffraan aan het einde van je kookproces erbij doen en langzaam roeren, op deze manier voorkom je dat de saffraan verbrandt en of dat deze van zijn effecten wordt ontnomen.

Saffraan of saffraanpoeder?

Saffraan in zowel de gemalen als grove vorm zal voor dezelfde kleur en smaak zorgen, echter zal saffraanpoeder, door de oppervlakte meer kleur en smaak afgeven in een kortere tijd. Aan de andere kant zorgt grove saffraan voor een mooie details en textuur. Lees hier meer over het verschil.
Dit heeft dan ook alles met voorkeur en voorzieningen te maken. Als je saffraanrijst maakt is het mooi om de draden te kunnen zien, maar als je een stoofpot of pasta maakt raden we aan om saffraanpoeder te gebruiken omdat deze meer kleur en aroma af zal geven. 

Saffraan malen.

Heb je saffraanpoeder nodig? Dan hebben wij twee oplossingen voor je. Koop via onze site saffraanpoeder en krijg gegarandeerd poeder van de beste kwaliteit of koop saffraan en maal deze zelf fijn. De tweede manier raden we vooral aan als je gebruik maakt van andere saffraan want saffraanpoeder is bij vele nep of er is mee gesjoemeld.
Heb je saffraan gekocht en wil je er saffraanpoeder van maken? Dit kan door gebruik te maken van een vijzel en stamper.

Je doet de juiste hoeveelheid saffraan in een vijzel, hier voeg je een paar korrels suiker bij (dit maakt het malen makkelijker) en je gaat met de stamper de saffraan fijn malen tot deze in poeder is veranderd. Hierna kan je de techniek hierboven aanpassen om de saffraan toe te voegen aan je gerecht.

Bespaar jezelf de moeite!

Resultaat hang af van de kwaliteit.

Saffraan is een prominente kruid die heel zeldzaam is en vooral uit Iran komt (>90%). Dit zorgt voor een relatief hogere prijs en hier maken veel bedrijven gebruik van, ze sjoemelen veel met de kwaliteit van hun saffraan. Het resultaat hangt dan ook heel erg af van de kwaliteit, kijk hier hoe je de kwaliteit kan checken of kies voor zekerheid en kwaliteit en gebruik Deluxe Saffraan.

Shopping Cart